top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraKamil Novotný

Střídavka vs. dopady fyzické nepřítomnosti otce na vývoj dítěte

Pocházíme z mámy a táty. Jsme takový mámotáta. Dítě je s tímto počato, narozeno a trvale obeznámeno na všech úrovní a s touto znalostí i umírá. Jakýkoliv zásah do tohoto "přírodního" stavu, této danosti přináší rizika pro zdravý vývoj dítěte.


Dnes se zaměřím na odvěký "genderový" souboj ohledně rodičovské péče, kdy každý druhý muž chce a domáhá se střídavé péče, přitom jen každá sedmá maminka je s tímto ztotožněna.


Dnes až třetina dětí vyrůstá v domově bez fyzické přítomnosti otce a to bez zřetele, že další děti sice otce ve svém domově mají, ale je prakticky nepřítomen. Ať již reálně, fyzicky, (podniká) nebo emocionálně (sám neměl řádný nebo žádný vzor otcovství). Nebo oboje (alkoholismus).


Tato fyzická či emocionální distance znamená celou řadu potíží pro psychické zdraví dítěte, později v dospělosti se somatizuje potížemi fyzickými. Ve zkratce? Dítě bude nějak neurotické.


Současná společnost si teprve začíná uvědomovat, jak je přítomnost otců důležitá a jak je celá postižena nejen výše uvedenou skutečností, ale i další mrazivým faktem, totiž drtivou absencí mužů v předškolním a školním vzdělávání, kdy reálně polovina populace, totiž chlapci, budoucí muži vyrůstají a jsou pedagogicky ošetřováni a determinováni převážně ženským elementem.


Tato dvojí "souhra" má v důsledku poměrně fatální dopady na celkové zdraví mužské populace u nás. Pojďme se na ně blíže podívat. Dlouhodobá nepřítomnost otce způsobuje a vyvolává:


1. Nezdravé (patologické) přilnutí k matce. Následně muže do života vyprovází neukončený nezdravý vztah k matce, který se projevuje tendencemi k různým formám závislostí.

(fast food, přejídání, alkohol, drogy, ženy, nevěry, workoholismus, auta, adrenalinové aktivity)

Matka utvoří koalici se svým synem proti otci, jde jí o moc a syna používá jako zbraň. Následně si samozřejmě ublíží i sama. Syn později nebude respektovat její mateřskou autoritu.


2. Jakási "slabodušnost" muže, nízká sebedůvěra, zženštilost, muž je měkký, ovladatelný, slabého charakteru i erekce.


3. Úzkosti, deprese, neustálé zpochybňování vlastní identity.


4. Narušený pud sebezáchovnosti, potíže ze zakořeněním, pevností, rázností, řádem, pravidly, jakési odpojení se od sebe na všech úrovních, nedotahování věcí do konce, nesamostatnost.


5. Převzetí ženského pohledu na mužskou sílu, neschopnost užívání mužské síly, asertivity, rozhodnosti, veškerá agresivita (i ta nezbytná na obranu země například) je odmítána, zpochybňována, očerňována.


6. Potíže s navazováním partnerského vztahu a jeho udržováním.

Celková absence mužského vzoru, jak se chovat k ženám.


7. V dospělosti: chronická onemocnění, zejména kardiovaskulární, celková vyčerpanost a slabost, cukrovka ale i rakovina. Neschopnost se projevit, potíže ze štítnou žlázou, hnisavé angíny, časté virózy, oslabený vyměšovací a trávící systém. Obrany schopnost muže je zkrátka zdevastována.


O moc lepší není situace, kdy si žena už nese zranění z původní rodiny a její obraz mužské síly, vnímání mužů je poškozeno.


Vztah syna k otci totiž není výhradně tvořen tím, jak to mají sami oni spolu. Vztah k otci utváří více lidí, a i jeho celospolečenské uznání. A nejvíce samozřejmě těmi, ke kterým má dítě důvěru, citový vztah. Zde přirozeně dominuje matka dítěte.


Po rozchodu rodičů v raném věku, ale i později do puberty, v nastalé fyzické absenci otce, je formátován jeho obraz ještě převážně matkou, jejím vlastním vnímáním, její představou.


Zde se láme chleba.


Pokud si matka otce váží, syn dostává předpoklady stát se silnou integrovanou osobností.


Pokud jím pohrdá, udělá z otce nepřítele, chlapec se bude nějak odmítat a nenávidět - je přece mámotátou. Nelze mu samotnému matčinu představu popřít, je k ní z ohledu mateřského pouta zcela loajální a je mu de facto vštěpováno, že je také nějak špatný.

Nebude pak schopen uvidět své dobré vlastnosti, bude se zpochybňovat a výsledek jeho mindsetu se projeví fatálně - najde si ženu stejně toxickou jako je jeho matka, a ta mu bude též denně dokazovat a předkládat, jak je špatný.


Konstelační kruh uzavřen. Budu tě trestat na synovi do třetího až čtvrtého pokolení, sděluje nám i bible.


Rané sociální vazby jsou zásadní i pro vývoj mozku. Pokud v dětství zažijeme ztráty, právě především rodičů, dochází k narušení schopnosti sociálního spojení. V raném věku jsou pro mozek a pro životní pohodu a zdraví jedince podobně důležité jako jídlo, bezpečí, přístřeší.


Pokud je nějak prvotní "attachment" narušen, následky trvají dlouho, ponejvíce ve vnímání vlastní hodnoty muže, vůbec jako lidské bytosti, určuje roli jeho submise či dominance a vzdaluje ho od zdravých partnerských vztahů.


Uvedené může v "bleděmodrém" prožívat i holčička, později žena, která ztratí otce, ať úmrtím či rozvodem, zkrátka kde byla jeho dlouhodobá absence. Zde bych z reakcí vyzvedl jeden typický znak - hypersexualitu.


Na druhé straně je institut střídavé péče, který jako jediný zaručuje po dosáhnutí prvních několika let dítěte, kdy je nejvíce fixováno na matku, právě konečně ukončení této fyzické absence otce, zneužíván osobnostmi, které nejsou připravení pro takový závazek nebo jej dokonce realizují jen jako nástroj pomsty své bývalé partnerce.

"Pomstím se na dětech" je již ryze narcistické uvažování, ve kterém jsou zcela ignorovány potřeby společného dítěte. Takový rodič je špatným rodičem.


Opatrovnický systém není nijak zvlášť připraven pro takové případy. Psychopaté, narcisti, manipulátoři se navíc velmi rádi soudí (plní si svou narcistickou potřebu) na rozdíl od běžného člověka a není vůbec jednoduché se ubránit tlaku opatrovnických či soudních institucí, které toxický jedinec uvede v pohyb.


Zde je třeba znalosti protimanipulativní obrany a hlubokého sdílení zkušeností.


Jak čelit negativnímu vlivu matky?

Anebo otce, v případě patologického manipulátora?

Jak přistupovat k dítěti, aby bylo schopné rozpoznat pomluvy od reality?


A všechny palčivé otázky ohledně (ne) výchovy dítěte s patologickým manipulátorem budou řešeny na celovečerním říjnovém setkání komunity.


Těším se na mimořádně silný večer.

Kamil Novotný 13.10. 22



Dále se můžeme setkat živě na celodenním konstelačním semináři

v Plzni s Martinem Vachuškou v neděli 23. 10. 22 s tématem

A nebo na mé přednášce Manipulace v partnerských vztazích na příští Gošárně v Chotěboři poslední říjnovou sobotu.


Celovečerní online kruh proběhne na Zoomu v sobotu 15. 10. 22 od 18:30 do 21 h.

Více o události najdete zde: ONLINE KRUH


Přihlásit se můžete úhradou 650 Kč na účet 206 448 660/0600.

Do poznámky je nutné uvést svůj EMAIL pro zaslání Zoom odkazu krátce před webinářem.

763 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page